Start

Doelstelling

Nieuws

Wetgeving

Richtlijn
Drugsbeleid
Discriminatie
Advies
Gelijkheidbeginsel
Mens Mensura Iuris

Politiek

Groen
SPa
Spirit
Open VLD
CD&v
NVA
Lijst Dedecker
Vlaams Belang

Drugs

ADHD
Verslaving
Alcohol
Cannabis
Cocaine
Medicijnen

Links

"Blowen is slecht voor uw hersenen, vriend!"

Dat antwoordde Filip De Man van het Vlaams Belang op een vraag van de vzw Trekt Uw Plant. De vzw ijvert voor een definitieve regeling voor de cannabisteelt voor eigen gebruik en vroeg naar de standpunten van alle kandidaat-volksvertegenwoordigers.

Jan Mortelmans (Vlaams Belang) antwoordde dat zijn partij het gedoogbeleid voor drugs wil intrekken. Het Belang ijvert voor een verplichte ontwenning van verslaafden en een keiharde aanpak van de drugsproductie -en handel.

 

De verloren oorlog

De Morgen, 2007-05-15, Yves Desmet

Het aantal cannabisverslaafden is in vijf jaar tijd verdubbeld en steeds meer instromers in opvangcentra melden problemen met deze 'softdrug'.

Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Naarmate het aantal gebruikers stijgt, zal ook het aantal mensen met problematisch gebruik toenemen, menen de enen. Anderen wijzen met een beschuldigende vinger naar het steeds hoger wordende THC-gehalte in cannabis, waardoor deze almaar meer de roesverwekkende kracht van een harddrug gaat benaderen. Nog anderen hebben het dan weer over de hypocrisie van het gedoogbeleid, waardoor jongeren makkelijker zouden instappen en niet beseffen dat ze zo vlugger dan ze zelf willen in de problemen komen. De huidige wetgeving reguleert immers enkel het volume van bezit, maar heeft het nergens over het aanbod. Ten slotte wijzen andere experts ook op de toename van het aantal psychische problemen bij jongeren, die hiervoor vaak een remedie zoeken in de roes, en er op die manier voor zichzelf nog een probleem bovenop creëren.

Er mag van ons nog een belangrijke reden voor dit fenomeen aan toegevoegd worden. Na decennia 'War on Drugs' kan immers alleen maar geconcludeerd worden dat de oorlog definitief en overtuigend verloren is. Dat de handel in drugs volgens sommigen is uitgegroeid tot de tweede grootste sector in de wereldeconomie. Nooit eerder is de drugsproductie zo groot geweest en de handel zo levendig, bleek op een zopas georganiseerd congres in Madrid. Daartegenover staat dat hooguit 10 tot 20 procent van de trafiek door de politiediensten kan worden tegengehouden. Dat is overigens een optimistische schatting.

Het enige resultaat van een drugsbeleid dat nu al tientallen jaren enkel op de strafwet en op repressie is gebaseerd, is een pijlsnel groeiende en totaal oncontroleerbare drugswereld, waarin het aantal gebruikers zo sterk gestegen is dat iedereen stilaan beseft dat er zich in zijn familie- of vriendenkring een gebruiker en dus drugscrimineel bevindt.

Het grote misverstand blijft ondertussen bestaan dat voorstanders van legalisering ook voorstanders van gebruik zouden zijn. Dat is niet het geval. Legalisering zou er wel toe kunnen leiden dat de aanvoer uit de derde wereld aangepakt kan worden door telers andere inkomstenbronnen aan te bieden en zo de factoren die de drugs op de markt helpen, te doen verminderen. Legalisering zou ook betekenen dat er een gecontroleerd en veiliger aanbod op de markt komt, waarvan de eigenschappen onder controle van de overheid komen, zodat het THC-gehalte bijvoorbeeld een limiet zou kunnen krijgen.

Helpen we daarmee de drugsproblematiek de wereld uit? Nee, dat zal geen enkel beleid trouwens ooit kunnen. Maken we het probleem daarmee iets beheersbaarder? Meer dan waarschijnlijk wel.

Alleen durft niemand dat voorlopig luidop te zeggen, zeker niet in verkiezingstijd.

 

Coffeeshop is beter dan illegale handel

Coffeeshop is beter dan illegale handel

Als alcohol nu pas ontdekt zou worden, zou het volgens sommige deskundigen belanden op de lijst van harddrugs. Er zijn honderdduizenden alcoholisten en even zoveel probleemdrinkers. Gezondheid, werk en sociaal leven lijden onder alcoholgebruik. Toch pleit niemand voor een verbod. Integendeel, alcohol is legaal te verkrijgen in iedere Helmondse wijk, bij de supermarkt om de hoek. Softdrugs echter zijn maar op één plek in Helmond te verkrijgen. Bij de coffeeshop in de Wolfstraat. U voelt ‘m al aankomen: hier is iets geks aan de hand.

Druggebruik stuit veel mensen tegen de borst. Er heerst een negatief beeld over coffeeshops. Het verbaast mij daarom niet dat er meteen protest kwam tegen de drie mogelijke locaties die de gemeente heeft uitgezocht voor een tweede coffeeshop. Sterker nog, welke plek ook wordt aangewezen, ik vermoed dat er altijd protest zal klinken.

Toch moet er iets gebeuren. Ik geef een voorbeeld uit mijn eigen ervaring. Bij ons in de buurt zat een tijdlang een thuisdealer. Hij verkocht vanuit huis. U begrijpt: dat gaf een hoop heisa en overlast voor de omwonenden. Behalve dat is er ook geen enkele controle op het spul dat over tafel gaat. Gaan er ook schadelijke harddrugs om? Gelukkig is er een einde aan gemaakt, maar deze illegale handel speelt op allerlei plekken in Helmond.

Dan is het beter om het goed te regelen. Vergelijk het maar met alcohol. Volgens officiële regels en met goede controle. Een tweede coffeeshop kan daaraan bijdragen. In de Molenstraat langs de fietsroute van veel leerlingen naar de school verderop lijkt me niet zo geschikt. Maar in goed overleg met omwonenden moet toch tot een verstandige keuze te komen zijn? En als gezegd: is dat niet beter dan illegale handel op te laten duiken elders in de stad met alle overlast van dien voor de buurt?

column van SP-raadslid Ad Spruijt
verscheen eerder in Zondagsnieuws

7 december 2008

Nicotine en cocaïne vergeleken

nicotine molecular structureIn de eerste studie ooit die de subjectieve gevolgen van cocaïne en nicotine vergeleek, waren gebruikers van harddrugs vaak onder de indruk dat zij cocaïne of heroïne innamen terwijl het in feite om nicotine ging.

10 Cocaïneverslaafde rokers kregen injecties van hoge, gemiddelde of lage doseringen cocaïne of nicotine [I] zonder te weten welke zij gekregen hadden. Toen werd hen gevraagd de sensaties (zowel goed als slecht) te evalueren, te raden welke drug het was, en een prijs te noemen hoeveel zij wilden betalen voor de aangeboden ervaring. De bevindingen zijn merkwaardig:

1. De proefpersonen vonden dat nicotine een vergelijkbaar effect had als cocaïne - en de hoge dosis nicotine groter effect had dan de hoge dosis cocaïne

2. De "rush" en "high" groter waren van nicotine dan cocaïne

3. De hoogste niveaus van "goede sensatie" bereikt waren van de hoogste dosis nicotine, alhoewel nicotine grotere negatieve effecten had zoals "jitters"

4. De meeste gebruikers hebben nicotine als stimulerend middel geïdentificeerd, waarvan de meerderheid (75%) dachten dat zij cocaïne hadden gekregen terwijl het in feite over nicotine ging, Bij de hoogste dosis nicotine dachten 40% dat zij een opiaat zoals heroïne hadden gekregen

5. Terwijl nicotine het laagste drugeffect en de hoogste goede sensatie had, waren de proefpersonen bereid minder daarvoor te betalen vanwege de negatieve effecten. Het gemiddelde bedrag dat zij bereid waren neer te leggen was $6.32 (€ 6,00) voor de hoogste dosis cocaïne in vergelijking met $3 (€ 2,85) voor de hoogste nicotine "fix"

 

Cannabiskweek wordt een groene hobby

Cannabis kweken kan beter wettelijk worden toegelaten in plaats van vervolgd. Dat zegt het Gents Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek. Volgens het instituut zijn er in België 10.000 tot 15.000 kleine telers en zullen die niet verdwijnen.

 

Brice De Ruyver vraagt drastische ingrepen tegen drugsprobleem

Bron: De Morgen

Professor Brice De Ruyver, veiligheidsadviseur van Verhofstadt, pleit voor een radicale verandering in de aanpak van de drugshandel. De productie is nog nooit zo hoog geweest en Europa wordt overspoeld met drugs vanuit Afrika.

Dat bleek nog maar eens op een internationale conferentie over drugshandel in Madrid. "Als we met de klassieke methoden 10 tot 20 procent van de drugshandel kunnen tegenhouden, zal dat veel zijn", stelt De Ruyver. Het is hoog tijd dat er structurele keuzes worden gemaakt, vindt de professor.

"Dan denk ik bijvoorbeeld aan het creëren van legale productiekanalen. Cocaïne en opium hebben ook een medicinale waarde. Door naast het illegale een duidelijk legaal circuit te maken, geef je een hoop mensen in die producerende landen een toekomst en zul je van die overheden ook meer steun krijgen in de strijd tegen illegale praktijken." (dm)

 

Sterke stijging aantal drugdoden fors overdreven

Op 4 december 2006 stond er een klein bericht in Het Laatste nieuws met als kop “sterke stijging Vlaamse drugdoden”. De Morgen deed het de dag nadien over met “aantal drugdoden stijgt fors”. De berichtgeving kwam er na een parlementaire vraag van Annemie Turtelboom (VLD) aan minister van Justitie Laurette Onkelinckx (PS). VAD heeft de cijfers nader bekeken en concludeert dat enige nuancering op zijn plaats is.

 

Stop de discriminatie van druggebruikers!Stop de discriminatie van druggebruikers!
Stop de discriminatie van druggebruikers!
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan danny@drugsdiscriminatie.be.
Laatst bijgewerkt: 09 mrt 2009